Oldalainkat 7 vendég böngészi
Kezdőlap Bogrács típusok

PostHeaderIcon Bogrács típusok a Bográcsoljunk.com-on

PostHeaderIcon Zománcozott bogrács

Zománcozott bográcsA zománcozott bogrács pozitív tulajdonságai között meg kell említeni, hogy nincs annyi vesződség vele, mint a vasbográccsal, könnyű a tisztántartása. Kívül és belül zománcozott, és közte nem látszik ki a vas, ami előny, de ugyanakkor egyben hátrány is lehet. Ha túl vékony anyagból készül egy nagy űrtartalmú bogrács, könnyen megeshet, hogy nem bírja el a terhelést, és egyszerűen „összecsuklik”. Ezért ha ilyet szeretnénk vásárolni, feltétlen tudjuk meg, hogy milyen vastag lemezből készítették. Mivel zománcozott, ezért ugyanúgy kell vigyázni rá, mint egy edényre. Ha le szeretnénk venni a főzés végeztével a tűzhelyről, óvatosan bánjunk vele, nehogy valami kemény tárgynak ütődjön (pl. a betonnak). Sokak szerint az ilyen bográcsban készített ételeknek nem olyan az aromája, mint a vasbográcsban készülteknek.

 

PostHeaderIcon Vas bogrács

Vas bogrács

A vasbogrács vastagabb anyagból készül mint a zománcozott, ezért nagyon jó a hőátadása. Nem kényes és nagyon jóízű a benne elkészített étel. Hátránya viszont az, mikor megvesszük a boltban, a bogrács le van fújva valamilyen szintetikus lakkal, hogy még a boltban be ne rozsdásodjon, ezért amikor megvesszük, még egész jól néz ki. Ezt a védőréteget el kell távolítani. Jó alaposan ki kell súrolni, majd kiégetni. Ha mindezt el akarjuk kerülni, magától a gyártótól szerezzük be, és kérjük, hogy egy lakkozatlan bográcsot adjon. Ez nemcsak a fáradtságos munkától kímél meg bennünket, hanem a pénztárcánkra is jó hatással van. A másik probléma az, hogy ha nem tartalmaz védőréteget, és a bográcsot hosszabb időn keresztül nem kívánjuk használni, könnyen berozsdásodik. Ezért ezt a védőréteget pótolni kell, aminek legjobb módja, hogy étkezési zsírral jó alaposan belülről kikenjük. A következő használat előtt ezt a nagy valószínűséggel már megavasodott védőréteget el kell távolítani. A bográcsot ismét ki kell súrolni.. Tehát minden használat előtt és után gondozni kell. Mindenki maga eldöntheti, hogy meg ér e neki ennyit egy ilyen fajta bogrács.

 

PostHeaderIcon Rozsdamentes bogrács

Rozsdamentes bogrács

Manapság egyre elterjedtebb a rozsdamentes bogrács. Ellenáll a korróziónak a legszélsőségesebb klímaviszonyok között is. Könnyű tisztán tartani, nem igényel gondozást, nem kell félnünk, hogy lejön a zománc róla. Alapanyaga 2-3 szorosa a sima vaslemeznek, emiatt a késztermék ára is sokkal többe kerül. Annyit még érdemes tudni róla, hogy létezik vékony kivitelben is, amelynek ára valamelyest kedvezőbb. Személy szerint ezt a típust kedvelem jobban, ugyanis nem kell vele sokat vesződni és nagyon tetszetős is.

 

PostHeaderIcon Réz bogrács

Réz bográcsVörösréz bogrács: A réz nagyon jó hővezető képességgel rendelkezik. Úgy működik, mint a jó minőségű modern edényeken található szendvics talp, elosztja a hőt. Hagyományos szilvalekvár főzésére is alkalmas. A régi, vastagfalú vörösréz bográcsok hasonlóak az öntöttvas edényekhez, nem olyan könnyen ég bennük oda az étel. Az ilyen régi (sárga- vagy vörösréz) edényekkel gond lehet, ha sav (pl. ecet) és levegő éri, néhány órán keresztül. Ezeket már csak dekorációs célokra ajánlott használni. Az új típusok ezzel szemben már rézötvözettel vannak bevonva, ezért a konyhában előforduló korrozív közegnek is tartósan ellenállnak, legfeljebb kismértékű elszíneződés léphet fel (kék foltok), de ezekben sem javasolt hosszabb ideig savas ételeket tárolni. Elmosás után itt is célszerű szárazra törölni az edényt. Körülbelül akkora áron szerezhetők be, mint a rozsdamentes bográcsok.